De frisse lucht is even wennen. Dit hilarische lied van Herman Finkers gaat over de Belgische Ardennen. Een aanrader, zowel het lied als de Ardennen. In dit artikel kan je hopelijk genoeg inspiratie opdoen voor een mooi verblijf!

Wandelen 

In de Ardennen vind je prachtig mooie natuur, wat natuurlijk genoeg gelegenheden biedt voor sportievelingen. Er zijn veel mooie wandelpaden voor zowel beginnende als meer ervaren wandelaars. Zelfs aan de jonge wandelaars is gedacht: wist je bijvoorbeeld dat er een zogenaamd blotevoetenpad bestaat? Deze leuke wandeling vind je in Gouvy en is uiteraard kindvriendelijk.

Tip: Glamping Belgische Ardennen te Barvaux (Durbuy, België)

Ben je nou iets ouder en heb je onderweg zin in een trappistenbiertje? Dan raad ik je aan om een wandeling in de buurt van de abdij van Orval te maken. Hier vind je de brouwerij Brasserie d’Orval en vooral een groene omgeving in het gebied Florenville – heerlijk om de benen te strekken. Verder vind je meer dan genoeg mooie dorpjes die je kunt bezoeken, zoals Malmedy. Hier kan je na alle activiteiten ontspannen in bijvoorbeeld het theater of zelfs de rust opzoeken in het klooster. Dat klinkt als de perfecte plek voor bezinning (en een drankje)! 

Fietsen en mountainbiken 

Dat de Ardennen hiervoor goede opties biedt, staat buiten kijf. Daarom wil ik je graag even een paar bijzondere tips geven. Fietsroutes zijn er in allerlei soorten en maten en sommige van deze routes combineren de nog zichtbare herinneringen aan de Tweede Wereldoorlog. Een voorbeeld hiervan is het herdenkingscircuit in Marcourt. Tijdens deze fietstocht kom je onder andere een Duitse bunker tegen. Bovendien kom je langs meerdere locaties, waar Engelse soldaten worden herdacht. Dat is dus veel meer dan zomaar een fietstochtje. Ook fans van mountainbiken ontbreekt het aan niets: vooral de omgeving van de Viroinvallei is hiervoor geschikt en bovendien erg mooi. Hier vind je namelijk de lacs d’eau d’heure, het grootste merengebied van België. Meer dan vierhonderd kilometer aan routes en mogelijkheden wachten op de zowel beginnende als gevorderde mountainbikers!

Uitgelicht: Stacaravan Belgische Ardennen huren – Outdoor Camping Barvaux

Aan de Ardennen kan je wennen!

Mijn laatste aanrader is survivallen. Er zijn talloze activiteiten, die vooral voor groepen heel geschikt zijn, zoals kajakken, klimmen, een dropping, abseilen, boogschieten en ga zo maar door. Mocht je nou door de bomen het bos niet meer zien, dan zijn er gelukkig genoeg interessante aanbiedingen en arrangementen te vinden voor een optimale (korte) vakantie. En, om het beste tot het laatst te bewaren: het maakt weinig uit wanneer je gaat, want elk seizoen heeft zijn eigen betoverende charme!