Nederland is een relatief klein land. Met een oppervlakte van 42.500 vierkante kilometer en 17 miljoen inwoners zijn we moeilijk te vergelijken met de Verenigde Staten (9.834.000 vierkante kilometer en 325 miljoen inwoners) of China (9.597.000 vierkante kilometer en 1,39 miljard inwoners). Maar er worden wel een hoop dingen in Nederland uitgevonden.

1 De microscoop

Waar zouden we tegenwoordig zijn zonder de microscoop? De (medische) wetenschap heeft enorme sprongen gemaakt dankzij deze uitvinding en mede dankzij de microscoop zijn we tegenwoordig zo gezond. Het is dan ook mooi om te weten dat hij in 1595 in Nederland is uitgevonden door Sacharias Jansen. De bekende Antoni van Leeuwenhoek heeft er daarna nog verschillende aanpassingen aan gedaan.

2 De onderzeeër

Het zal je misschien verbazen, maar de onderzeeër is al rond 1620 uitgevonden door Cornelius Drebbel. Hij heeft hem toen in de Theems in Londen getest en de onderzeeboot kon toch echt wel 5 meter onder water “varen”.

3 De Secrid wallet

Het is in deze lijst misschien wel een jonge uitvinding, maar gezien zijn populariteit mag de portemonnee van Secrid niet ontbreken! Hij wordt al door de hele wereld gebruikt, maar heeft zijn origine in Nederland. Deze stijlvolle wallet heeft een cardhouder die de gebruiker beschermt tegen scimming.

4 4-wheel drive

Toepasselijke plek in de lijst voor de vierwielaandrijving. Iedereen weet dat Henry Ford het productieproces van auto’s heeft gestroomlijnd en dat Spyker uit Nederland de auto niet heeft uitgevonden. Maar in 1903 heeft Spyker wel de vierwielaandrijving uitgevonden. Daarnaast heeft Spyker de zescilinder uitgevonden en hij heeft ze beiden geintroduceerd in de Spyker 60HP-racer.

5 De aandelenbeurs

De hele financiële wereld is tegenwoordig afhankelijk van de aandelenbeurs. AEX, DOW JONES, we kennen het allemaal. Wat veel mensen echter niet weten is dat dit concept al sinds 1602 bestaat. Ooit het grootste bedrijf ter wereld, de VOC, wilde één centrale plek voor handel in aandelen. Zo openden de deuren van de eerste aandelenbeurs ter wereld in Amsterdam.